Tuesday, June 8, 2010

Persembahan Perasmian Kalam Jamiee...Mmg Hebat!!

Salam Sayang, salam hormat:P:)

marilah kita saksikan persembahan daripa SK Tengku Bariah ygg memg hebat dgn persembahan Choral speaking!!!

Aku mengambil Video ini kerana kehebatannya menterjemahkan negeri Terengganu kpd org luar!!

MAri Saksikan!!!

KeropoK Lekor kegeMaraN RAmai

Salam hormat, Salam sayang:P:)

Apa khabar?? maaf pada bulan 5 aku x sempat nak upadate blog kerana terlalu banyak komitmen yg perlu aku laksanakan....apa2 pum Insya-Allah aku akan sentiasa mengupdate blog kali ini....



Itulah keputusannya...walaupun kurang undian tapi mmg tetap menyatakan KEropok lekoR tetap menjadi lambanG negeri Terengganu...

CAra Pembuatan KeropoK lekor...



KEROPOK LEKOR TERENGGANU
SUMBER: KAK WAN

BAHAN-BAHANNYA:

4 mangkuk iakan tamban atau selayang
6 mangkuk tepung sagu
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Air batu ikut kesesuaian adunan

CARA MEMBUATNYA:

Bersihkan ikan
Asingkan tulang dan isinya
Mesinkan isi ikan sehingga hancur
Mesinkan sekali lagi dan campurkan air batu
Masukkan tepung sagu
Pastikan adunan tadi tidak terlalu lembik atau keras
Gentel / uli dengan tangan membentuk saiz memanjang
Panaskan air hingga mendidih
Masukkan keropok lekor
Angkat setelah ia timbul dipermukaan air

TIPS
Sukat dengan menggunakan mangkuk yang sama
Tambahkan isi ikan dan tepung sagu jika adunan lembik
Tambahkan air batu jika adunan terkeras
Keropok ini boleh dimakan selepas direbus, distim atau digoreng
Untuk disimpan lama, masukkan keropok ke dalam bekas logam seperti periuk kecil atau bekas tupperware dan dimasukkan ke dalam peti sejuk
Jika hendak dimakan, keluarkan dan basuh dengan air panas mendidih sebelum digoreng

CILI CICAH (S0S) KEROPOK LEKOR

BAHAN-BAHANNYA

1 mangkuk air asam jawa
2 mangkuk cili kering yang siap dimesin
1 mangkuk gula pasir
4 keping gula kabung atau gula merah

CARA MEMBUATNYA
Campurkan kesemua bahan tadi di dalam satu bekas
Masak sehingga sos cili mendidih dan likat / pekat
Untuk sos yang pedas kurangkan gula pasir atau gula kabung



sumber daripada: Mesra.net


SELAMAT MENCUBA!!!



Saturday, May 29, 2010

Apa yang ada dalam rumah ini???

salam hormat, salam sayang:P:)

apa khabar semua pembaca kesayanganku?? harap anda semua dalam keadaan sihat sejahtera...

masihkah anda ingat..aku akan ceritakan tentang rumah di bawah ini??




hari ini cerita sambungan tentang ada apa dalam sebuah rumah di Pulau Duyong, Terengganu iaitu sebuah rumah bagi ku cukup2 penuh dengan tradisional dan adat melayu

...apa yg ada yerr??...

...jom saksikan...

....

....

....


video

Friday, May 28, 2010

Kem PLKN Terengganu

Salam Sayang, Salam Hormat:P:)

Oleh kerana, budak2 PLKN kumpulan 2 akan tamat tidak lama lagi...tiba2 ku terfikir nak britahu bahawasanya di Trengganu juga terdapat 2 kem yg masih aktif dan hanya satu shj yg tidak beroperasi..


.


Sebenarnya aku juga adalah bekas pelatih PLKN kumpln 1/2009 ...tetapi aku mendapat latihan di Kem PLKN Cancun PArk, Pasir Mas, Kelantan.

Untuk pengetahuan umum, aktvt dan program kebanyakkan adalah sama di semua kem seluruh Malaysia... Di sini aku lampirkan alamat kem yang masih beroperasi hanya Kem Peladang Setiu sahaja ditutup kerana masih dlm pembaikan...

KEM PLKN CHENEH CEMERLANG
Alamat : KEM PLKN CHENEH CEMERLANG, JALAN JERANGAU JABOR, BANDAR CHENEH BARU, 22000 KEMAMAN, TERENGGANU
NO. Telefon : 09-8730288 / 188
NO. Faks : 09-8732388 / 0542
E-Mail : plkn_cheneh@khidmatnegara.gov.my


Alamat : KEM PLKN MERANG SURIA, LOT 1841, KG RHU TAPAI, MERANG, 21010 SETIU, TERENGGANU
NO. Telefon : 09-6532103 / 09-6532105
NO. Faks : 09-6532104
E-Mail : plkn_merang@khidmatnegara.gov.my


kepada mana2 pembaca tak payahlaa tukar2 kem terutamanya bila mendapat kem di Terengganu kerana aktivitinya sama sahaja dan suasananya lebih kurang sama shj iaitu PANAS tetapi kem di Terengganu kurang sikit sbb terletak berhmpirn dgn pantai...

Information untuk sesiapa yg tidak pernah mengikuti latihan PLKN~~

+terdapat beberapa modul seperti...
-Modul Fizikal
-Modul Kenegaraan
-Modul Pembinaan Karakter
-Modul Khidmat Komuniti

+dpt duit RM450.00

+Di dalam kem,
-ada klinik askar (jadi jgn risau kalau ada siapa2 sakit...)
-ada surau senang kalau nak sembahayang jemaah utk pljr bukn Islam setiap hujung minggu anda akn dihntr ke kelas keagamaan anda...
-ada padang kawad yg luas byk progrm dibuat di sini
-ada padang utk bola sepak, bola jaring dan court utk sepak takrw n bola tampr trdapat juga peralatan utk BAdminton, ping pong
-yg penting ada tempat utk tidur dan tandas n blik mandi
-ada beberapa kelas utk modul pembinaan karakter (PB) yg dibahagi kpd beberapa kumpuln
-tanah untuk berkebun just for boyz only
-ada bebarapa tempt untuk modul Fizikal

ini stakat yg aku ingat...huhuhu...
(akan di upload gmbr kemudian... mslh intrnt slow)





CEpat2 Undi!!!

Salam Sayng, Salam Hormat:P:)

Marilah sama2 kita mengundi yang mana makanan Terengganu kegemaran anda...cepat2!!

Ada 3 hari lagi....



terima kasih diatas sokongan anda!!!

Pulau Monsoon Cup, Ktrg

Salam Hormat, Salam SayanGGGG!!!:P:)

rindu serindu-rindunya pada blog aku nieee....
maaf udah lama sangat2 aku tak update blog bukan kerana aku malas tapi kenkangan masa sbb ingin menumpukan sepenuhnya kepada peperksaan akhir aku....
Alhamdulillah semuanya sudah selesai...hanya menunggu result pada 16/6 ini...huhuhu...

Mesti semua mesti terfikir mana ada Pulau Monson Cup kat Terengganu niee...hehehhe
sebenarnya umum sudah mengetahui bahawa Monsoon Cup adalah acara kapal layar yg pling berprestij di Malaysia dan di seantero dunia...
acara ini di adakan di Pulau Duyong yg memang unik dengan keindahan pulaunya dan terletak betul2 di Jambatan Sultan Mahmud...

Apa yang ada kat Pulau Duyong??...ini antara tempat2 yg sempat kakak ku ambil gmbr...

Jom tengok...













































gambr tuu sepatutnyaa ditengok dari bawah smpai ke atas....hehehe....
tersilap uploadd...maaf yerr....

sekian sahaja...nantikan pula akan datang ada apa dalam rumah dibawah ini...

inikan bukan sebarang rumah tau....nantikan blog akan datang...



Sekian Terima kasihh semua pembaca SayangKU!!!

Thursday, May 6, 2010

Pulau Poh, TAsik Kenyir (Part 2-LAsT)

Salam sayang, salam hormat:P:)

ape khabar semua??...moga sihat2 belaka....
maaf kerana sudah lama tak update blog kerana aku perlu memberi fokus sepenuhnya kepada ujian peperiksaan akhr utk sem 2 baru2 nieee....

oleh itu, aku bercadang nak sambung cerita Pulau Pooh ini yang memberi 1001 kenangn maniss dlm hidupku... yang tidk akan dapat dimana-mana tempat perkhemhan!!!

sebenarnya ramai duk tanya blerr lagik sambungn Pulau Poh nieee.... jadik aku dengan penuh semangt cuba jugak untuk nak smbung cerita tentang aktivit2 yg dijalankan disana....
jom kita layan gambar yg smepat dirakan oleh aku dan juga ku kumpul dari teman2...

(guru2 dgn Miss Anne)


(lasT nighT, Membakar ikaN)


(siap Sedia latIhn water Confidence sblm main kayak)


(aku with miss Anne)


(kena carik kayu api sendiri baru kuali Berasap)


(tidur dlm khemah tapi bila BABI merayau semua tidur bwh bumbung)







(aktiviti lasak)


(geng2 aku sedang syok bermain kayak di TAsik Kenyir)

Sekian, Terima kasiHH...:P:)

Friday, April 30, 2010

Ejen PErlancongan Negeri Terengganu

Salam sayang, salam homat:P:)

hai...bersambung lagi kiterr pada malam ini....aku bercadang nak sampai 15 blog title untuk bulan 4 nieee tapi nampaknya tak sempat jadi aku nak cukup sampai sepuluh pum okay x??? agak2 nya...huhuhu..


oleh kerana biasernya orang akan melancong menggunakan ejen jadi aku cadangkan beberapa ejen yg boleh dipercayai dan akan kusediakan sekali alamat, no telefon, dan nama syarikat untuk kemudahan anda....

Rayhar Travels Sdn. Bhd.
Lot 3l0, Tingkat 3, Bgn. Sykt. Kerjasama, Jln. Sultan Ismail, Kuala Terengganu
Tel: 09-6248942

Imtiyaz Travel & Tours Sdn. Bhd.

B5, Tingkat 1, Bangunan Arked MARA, Jalan Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu
Tel: 09-6317546

Heritage One Stop Travel & Tours Sdn Bhd

No.T 009, Blok Teratai, Taman Sri Kolam, Jalan Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu
Tel: 09-6316468

Hijaz Travel & Tours Sdn.Bhd

483, Jalan Sultan Muhamad, Gong Kapas Kuala Terengganu
Tel: 09-6238807

Legend Tours Sdn Bhd
Garden Wing, Primula Parkroyal, Jalan Persinggahan, Terengganu
Tel: 06-6251599

Sahara View Travel &Tours Sdn. Bhd.

No. 76 Tingkat 1, Wisma Ali Long, Jalan Cherong Lanjut, Kuala Terengganu
Tel: 09-6262299

ini hanyalah beberapa agensi perlancongn yg biaserr ku dengar di Kuala Terengganu tapi ada banyak lagi jadi aku sediakn link ini untuk pembaca sekalian mungkin ada syarikat-syarikat dipaparkan telah tamat operasinya....jadi klik sahaja link ini....


(click shj gmbr di atas)

sekian sahaja untuk kali ini, jumpa lagi blog akan datang....
Terima kasih semua pembaca blog ku sekalian...












Noor Arfa BAtik, Chendering

Salam sayang, salam hormat:P:)

Apa khabar semua???...aku sihat kat sini harap anda juga sihat...
hari niee setelah ku berjanji hari tuu akan ku ceritakan tentang Noor Arfa Batek di Chendering betul x??? kalau siapa tak tahu silalah baca blog2 aku yg lepasss....huhuhu

oleh kerna Noor Arfa niee telah lama ditubuhkan...*betul k dah lama??...x percaya...tak apa... aku sediakan gmbr niee utk anda....



kan dah cakap dah laaammaaa.....SINCE 1990

Noor Arfa Batek nieee melalui perhatian aku....
-menjual segala jenis kain sutera yg memang cantik dan sgt lembut-
-menjual juga kain batik Terengganu-
-aneka perhiasan dari pantai timur-
-cenderamata juga dijual untk pelanggannya-
-menjual jugak cecair pembasuh kain sutera-
-selendang atau kain saprah juga ada disediakan-
-baju tidur pumm ada....-
-aku ada sepasang baju kaftan wat tidur mmg lain drp yg lain....kalau kita beli yg jenis siam cofirm!! turun warna tapi kalau kain Noor Arfa takkan turun warna dan bajunya tahan juga dari segi jahitan dan coraknya yg mmg menarik-

setakat itu shj yg ku tahu serba sedikit tapi tak apa....aku hari tuu dah bagi link kat anda semua kan tapi tak apa....ku bagi lagik sekali.....untuk pembaca tercinta sekalin....
Noor Arfa BAtik

maserr zaman sekolah aku pernah pergi kesini jadik adalah beberapa keping gmbr yg kusediakan ini...JOm saksikan....

seorang pekerja sedang membuat corak utk terapan batik....(lebih kurang cam tuu laaa)




aku yg sedang mencuba mewarnai batik...Biar comot pum...hahahah




seorang pekerja sedang menyiapakan songket...



lihat kain sutera yg sedang dikeringkan dan sedia untuk dijual...



lihat seorang pekerja sedang khusyuk menunjukan dekat aku cara membuatnya...





inilah antara corak-corak yang disediakan untuk membuat batik...



ini adalah aktiviti mencanting batik...






ini pula aktiviti mewarna slepas mencanting...




akhirnya, aku bergmbr dgn kawan aku dekat lobi Noor Arfa Batik yg memang sgt luas dan cantik dari segi reka bentuknya dan hiasan lanskap yg bagi aku mmg 5STAR laaa...



sekian sahaja dari aku...Insya-Allah kalau dipanjangkan umur ingin aku pergi kesana lagi...mmg best sgt...dan aku kena bawak duit byk sikit sbb biaserrlahh kalau barang bermutu mesti harganya mahal tapi berbaloi-baloi...(wat mcm celcom blueee...berbaloi-baloi....)

Terima kasih PEmbaca sayang ku sekalian....:P:P nantikan blog ku yg akan datang...